Dziwny jest ten świat

… to mało powiedziane ! ;-)

Uwaga na ASPARTAM (E951)

Co to takiego? wikipedia:

Aspartam – […] stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący oznaczany na produktach spożywczych kodem E951 […]
Jest on masowo stosowany jako słodzik do produktów dietetycznych (zwłaszcza napojów niskokalorycznych). Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi (m.in: NutraSweet, Equal, Sugar Free, Canderel). Jest też stosowany przez diabetyków (chorych na cukrzycę).

Wszelakiego rodzaju gumy do żucia też to mają?

Bezpieczeństwo stosowania aspartamu było przedmiotem wielu badań naukowych i licznych kontrowersji społecznych. Chemicznie, aspartam, jest dipeptydem składającym się z dwóch występujących naturalnie aminokwasów – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego, z których są zbudowane liczne białka. W organizmie człowieka rozkłada się on na te dwa aminokwasy, stąd długo wydawało się, że jego spożycie nie wiąże się z żadnym ryzykiem, oprócz osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny. Pod koniec lat 90. XX w. opublikowano wyniki kilku wyrywkowych badań, które sugerowały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak rak mózgu i układu limfatycznego. Jak dotąd nie przeprowadzono jednak dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły wcześniej wspomnianym doniesieniom. Wątpliwości wzbudzone przez te publikacje, powiązane z konfliktem interesu koncernów produkujących różne środki słodzące, doprowadziły do licznych dysput publicznych na temat tego związku chemicznego.

Koncerny ze swoją wielką kasą, położyły swoją wielką łapę. Pieniądze ważniejsze od zdrowia ludzi! Były badania i sprawa ucichła, bo była zbyt głośna, a może ‚nie wygodna’?

Atrakcyjność aspartamu jako słodzika wynika z faktu, że jest on ok. 180 razy bardziej słodki od cukru i przy tym jego kaloryczność, przy stężeniach dających wrażenie słodyczy jest niemal zerowa. Smak aspartamu nie jest identyczny ze smakiem zwykłego cukru. Słodycz aspartamu jest odczuwana wolniej od słodyczy cukru, dłużej jednak jest zachowywana w ustach. Dobre efekty daje kombinacja aspartamu z innym słodzikiem acesulfamem, która przy odpowiednich proporcjach jest nieodróżnialna dla większości ludzi od smaku cukru.

A jakby to było gdyby było czuć różnicę, ludzie by narzekali.

Wstępne badania bezpieczeństwa użycia tego związku sugerowały, że może on prowadzić do raka mózgu u szczurów. W rezultacie Amerykańska Food and Drug Administration (FDA) nie dopuściła go początkowo do obrotu w USA. W 1980 r. po licznych interwencjach wpływowych osób związanych z G.D. Searle FDA zgłosiła wniosek do Public Board of Inquiry (PBOI) z prośbą o ponowne przetestowanie wpływu aspartamu na raka mózgu.

Zaczęli maczać palce, by przywrócić cichą truciznę.

PBOI po przestudiowaniu dawnych testów i przeprowadzeniu nowych stwierdziła, że aspartam nie wywołuje raka mózgu i zarekomendowała go do dopuszczenia jako dodatku do żywności. W 1981 r. Ronald Reagan przeprowadził zmianę szefa FDA i nominował na to stanowisko Arthura Hull Hayesa, który opierając się na wynikach PBOI i dodając do tego wyniki analogicznych badań japońskich dopuścił do użycia ten związek, z zastrzeżeniem stosowania go wyłącznie w suchych produktach. W 1983 r. FDA rozszerzyła stosowalność aspartamu także na wypieki. W 1996 r. FDA zniosła wszelkie restrykcje na użycie tego związku i zezwoliła na stosowanie go we wszelkich produktach spożywczych. Za FDA podążyły odpowiednie agencje w wielu krajach świata, w tym w Japonii i Unii Europejskiej, które zalegalizowały użycie aspartamu w produktach spożywczych.

Były badania, i nagle komuś się przypomniało że tam jest skarb złota, więc sprytnie że niby znowu badania i się okazało że jest ok! Później jeszcze zmiana polityków, wlazł ktoś wpływowy kto dopuścił do obrotu, masakra!

Niektórzy sądzą, że korowody wokół zalegalizowania aspartamu były związane z politycznym konfliktem interesu. Donald Rumsfeld, przyjaciel rodziny George’a Busha był prezesem rady nadzorczej Searle, w czasie gdy rozstrzygała się sprawa legalizacji tego słodzika. Arthur Hull Hayes, odpowiedzialny za legalizację aspartamu, musiał opuścić fotel prezesa FDA w 1983 r. po tym gdy ujawniono, że wziął kosztowne prezenty od kilku korporacji. Po opuszczeniu FDA, Hayes został zatrudniony w Searle, w dziale public relations jako starszy konsultant medyczny.

„Polityczny konflikt interesu” kłócili się kto ile zgarnie? Jest takie przysłowie „Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę.”

We wrześniu 2005, European Ramazzini Foundation ogłosiła wyniki szczegółowych, trzyletnich badań, prowadzonych przez grupę badaczy z Bolonii (Włochy), z których wynika, że aspartam powoduje raka wątroby oraz układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko leukemii u samic szczurów. Producenci aspartamu podważają jednak poprawność metodologiczną wykonanych w Bolonii badań. W 2007 roku European Society for Medical Oncology (ESMO, założona w 1975 r. profesjonalna organizacja onkologiczna) opublikowała nowe badania, które podważyły wyniki badań z Bolonii. Uznano, że „nie ma związku między sacharyną, aspartamem i innymi słodzikami a zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworów”

Proszę zwrócić uwagę, Włochy przeprowadziły trzy letnie badania z których wynikało że to powoduje raka wątroby i układu nerwowego. Ale sami producenci, którym oczywiście zależy na tym aby utrzymać się na rynku i zrobią dosłownie wszystko, podważają badania! I teraz pytam się kto finansuje ESMO? jaka jest prawda? To tyle z wikipedi.

Na stronie lekarka.pl oraz rmffm.pl pisze:

” Aspartan zdrowy czy niezdrowy Aspartam, sztuczny słodzik, wykorzystywany w ponad 6 tysiącach napojach i produktów żywnościowych na całym świecie, ponownie znalazł się w centrum kontrowersji i zagorzałej dyskusji. Aspartam – sztuczny środek słodzący. Jest to chemiczny dodatek do żywności E951. Kontrowersyjny słodzik, który jakoby „pomaga zrzucić zbędne kilogramy”. Produkt ten był dwa razy wycofywany z obrotu przez władze USA z powodu niekorzystnego wpływu na ludzkie zdrowie. Środek ten jest obecnie w USA ponownie dopuszczony z ograniczeniem dopuszczalnej ilości w produktach spożywczych. W lipcu 2005 naukowcy z Włoch ogłosili, że aspartam jest środkiem rakotwórczym. Uważają oni, że ten środek słodzący powinien być wycofany z Unii Europejskiej. Rak wywołany według nich przez aspartam najczęściej lokalizuje się w węzłach chłonnych organizmu. Według najnowszych badań naukowców z niezależnej europejskiej fundacji badań nad rakiem, wynika, że aspartam może powodować raka. Naukowcy przedstawili w Bolonii wyniki wieloletnich badań na prawie dwóch tysiącach szczurów. Wynika z nich, że aspartam może powodować raka nerek, oraz zwiększać ryzyko zachorowań na białaczkę. Aspartam jest mniej więcej 200 razy słodszy od cukru. Dodawany jest do większości napojów niskokalorycznych, soków, słodyczy, gum do żucia, płatków do mleka, jogurtów, chipsów, odżywek dla sportowców, a nawet lekarstw, także tych przeznaczonych dla dzieci. „

…przeznaczonych dla dzieci… ; (
Znalazłem jeszcze taką wypowiedź:

[…] Na dzisiaj bardziej od BSE, produktow wolowych przeraza mnie „chemia” w powszechnie dostepnych srodkach spozywczych. Dzisiejsze sklepy/markety – to „apteki”, gdzie metodq totolotka aplikujemy sobie toksyny nie majqc o tym pojecia.
Przyklad – Aspartan, nagminnie stosowany slodzik w kawach rozpuszczalnych, capuccino, oranzadach, plynach orzexwiajqcych, wyrobach cukierniczych, tortach, ciastach, pieczywie, etc., etc., Aspartan, zwany tez „Nutra Sweet” to ester aminokwasow L-asparaginowego i L-fenyloaniliny. Spozywany w nadmiarze kumuluje sie w tkankach komorek mozgu. Fenyloanilina w nim zawarta dziala jako antagonista serotoniny wywolujqc stany depresyjne. Ma wlasciwosc kumulowania sie w duzych stezeniach w podwzgorzu i zamożdku co prowadzi do silnych wahan nastrojow, drgawek i psychoz. Kwas asparaginowy rozpada sie na asparat i metanol. Asparat to neurotransmiter dzialajacy w OUN jako antagonista acetylocholiny. Przeciwdziala przekazywaniu impulsow na zakonczeniach nerwowych. Przedawkowanie asparatu moze byc przyczynq obumierania komorek nerwowych w Obwodowym Ukladzie Nerwowym. Objawy podobne do tych, jakie wystepujq przy SM
(stwardnienie rozsiane), czy tez choroba Alzhaimera
……….., itd., itp.
Jedno jest pewne. Dzisiaj robiqc zakupy w sklepach nalezy sie przyglqdac – co sie bierze. Zwlaszcza, gdy w domu sq male dzieci. I nie jest wazny blichtr, kolorowe opakowanie, nawet cena. Bywaly przypadki – gdy dla obnizki kosztow Holendrzy dodawali do pasz przepracowane oleje transformatorowe
(PCB, PCT). Dla komercji, dla cash-u wpycha sie wiele paskudztw do zywnosci.

I ja powtarzam, weź to opakowanie i poczytaj co tam pisze, uważaj co pijesz, uważaj czym karmisz swoje dzieci. Dzisiejszym światem rządzą pieniądze, ale o tym nie mówi się głośno!

19 sierpnia, 2007 - Posted by | Inne

10 Komentarzy

  1. W ogolnym rozrachunku to uzywanie aspartamu jest zdrowsze – nie oszukujmy sie, cukier spozywczy (sacharoza) powoduje „smiertelne” dla naszego samopoczucia i zdrowia fizycznego otylosc…

    Komentarz - autor: dejkqnakljd | 15 kwietnia, 2008

  2. Piszesz „nie oszukujmy się” ja się pytam kto kogo tutaj oszukuje?
    Czegoś takiego jak śmiertelna otyłość powodowana przez cukier jeszcze w życiu nie słyszałem. Masz na to jakieś dowody?

    Komentarz - autor: Paweł | 15 kwietnia, 2008

  3. […] bez fluoru, jak coś daj znać! Dalej wspomina się o aspartamie. Pisałem o nim na moim blogu wcześniej. Rodzi się pytanie: skoro tak wielu uznanych naukowców od dziesięcioleci próbuje zainteresować […]

    Pingback - autor: Moje zdrowie. Fluor szkodzi zdrowiu? « Dziwny jest ten świat | 19 kwietnia, 2008

  4. […] tam najtańszy “cukier” czy tam słodzik obojętnie jak zwał, oby tylko nie było to aspartan! No i na koniec […]

    Pingback - autor: Coca Cola it’s a (s)hit? « As Tradition Dies Slowly::::::::::::xbartx.ta.blog | 24 sierpnia, 2008

  5. Info o ASPARTAM -> http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm

    Komentarz - autor: abbabba | 25 sierpnia, 2008

  6. Juz chyba być lepiej troche pulchniejszym niz inni niż dostać raka To chyba logiczne i jasne

    Komentarz - autor: Kaja | 25 sierpnia, 2008

  7. […] Pierwszy pomysł na odchudzanie to zwykle przesiąście się na słodzone aspartamem trutki na szczury. Czyli idealny sposób na wyhodowanie sobie raka. […]

    Pingback - autor: Za co kochamy Coca-colę « blog gejowski | 26 sierpnia, 2008

  8. Zapewne, jak zwykle prawda leży gdzieś po środku.

    Bo z jednej strony przeciwnicy słodzików mówią, że ich zdaniem nieobiektywne badania o braku szkodliwości słodzików finansują koncerny, które produkują słodziki… ok, pewnie w jakimś stopniu mają rację… ale… kto produkuje… cukier?

    Przecież cukier też jest produkowany i sprzedawany (oraz w gigantycznych ilościach dodawany do produktów spożywczych – taka zwykła Coca-Cola zawiera 8 łyżeczek na szklankę płynu!) – przez koncerny – tyle, że cukrownicze.

    Dlaczego nikt nie pisze o badaniach dowodzących szkodliwości cukru (o wiele większej, niż tylko otyłość – w tym, powodowania cukrzycy przy długim i nadmiernym spożywaniu)

    Komentarz - autor: Krzysiek | 13 listopada, 2008

  9. http://www.oldthinkernews.com/Articles/oldthinker%20news/Dr.%20Phyllis%20Mullenix%20on%20the%20toxic%20effects%20of%20Fluoride.htm

    Obejrzalam ten wyklad. Fluor to trucizna!
    Jak sprawdzic czy woda w moim kranie jest fluoryzowana?

    Komentarz - autor: aga | 11 lutego, 2009


Sorry, the comment form is closed at this time.